Onze werkwijze

Wij geloven dat elk mens uniek is en dat wij daarom ook de tijd moeten nemen om de ’hele’ mens te leren kennen en niet alleen de diagnose. Dit doen wij met gepassioneerde, gespecialiseerde medewerkers met veel ervaring in het werken met mensen in het Neurodiverse spectrum, die als gevolg van hun autisme-kenmerken weerstand ervaren in hun leven. Onze werkwijze kenmerkt zich door doorzettingsvermogen, maatwerk, out-of-the-box denken en effectiviteit. Dit wel altijd vanuit de stelling: “wij kunnen de wereld niet veranderen maar we kunnen wel veranderen hoe ermee om te gaan.” Om dit te waarborgen werken we in onze hulpverlening met fases, waarbij we heel zorgvuldig uw vraag en zorgtraject in kaart brengen en uitvoeren.  Daarnaast hebben wij als team minimaal 1x per maand een algemene cliëntbespreking waarin we elkaar op de hoogte houden van waar we mee bezig zijn en waarom. Op deze wijze delen en controleren we elkaar op de zorg die wij bieden. Vanuit onze ervaring kan een “frisse blik” van derden inzichten geven die soms in een proces over het hoofd gezien worden, hierdoor houden we elkaar scherp en “open minded” voor nieuwe inzichten.

Fase 1: Kennismaking

U krijgt voor het eerst begeleiding van onze gespecialiseerde begeleiders. Dit is een fase die erop gericht is om elkaar te leren kennen. Maar nog belangrijker: elkaar te leren vertrouwen. Wij zien dit als cruciaal onderdeel
van de relatie tussen hulpverlener en hulpvrager, want samen moeten we het doen! Om deze vertrouwensband te ontwikkelen, kiezen we voor een ‘presentie-benadering’. Dit houdt simpel gezegd in dat we u elke week blijven bezoeken, ook als het moeilijk gaat. We richten ons niet gelijk op doelen, maar bouwen alles stap voor stap op. Wij luisteren gewoon naar u, met als doel dat u ervaart hoe het is om gehoord en begrepen te worden.
Aspecten die voor mensen met ASS niet altijd zo gewoon zijn.

Fase 2: Probleemanalyse

In deze fase gaan we met u samen op ontdekking. We zullen onderzoeken welke situaties u stress geven, waar u negatieve emoties en/of gedachten bij ervaart of waar gedragsmatige routines tot problemen leiden. Dan bepalen we samen welke situaties het meeste invloed hebben op uw algehele gemoedstoestand en waar u mee aan de slag wil gaan om verandering/verbetering in aan te brengen.

We kijken vanuit een holistisch perspectief naar uw gevoel, gedachten en gedrag. Dit houdt in dat wij niet alleen naar uw hulpvraag kijken vanuit de kenmerken van ASS, welke biologisch bepaald zijn, maar meer vanuit een biopsychosociaal model. Concreet betekent dit dat wij oog hebben voor de personen en omstandigheden die invloed hebben gehad op uw ontwikkeling en dat wij tevens met u kijken naar uw percepties op uzelf en de wereld.

Vragen als hoe zie ik mijzelf? Wat vind ik van mijn gevoelens? Gedachten en gedrag worden hierin besproken en in perspectief geplaatst. Daarna proberen we dan deze percepties met elkaar te verbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Heeft mijn gedrag of hebben mijn gedachten invloed op situaties? Hoe draagt mijn gedrag bij aan een situatie? Belemmer ik misschien mijzelf en word ik hierin beïnvloed door eerdere ervaringen of anderen? Aan het einde van deze fase stellen we dan het veranderdoel(en) op. Dit doel is helder geformuleerd en samen met u opgesteld.

Fase 3: Effectief begeleiden/behandelen

Aan het begin van deze fase bespreekt het team van NeuroHarmonie uw casus. Dit is het moment dat er wordt gekeken of uw veranderdoel haalbaar is en zo ja, op welke wijze wij denken dat het beste resultaat te verkrijgen is. Dit kan op basis van alleen individuele begeleiding zijn, welke gefinancierd wordt vanuit uw PGB, maar soms zal er ook een behandelcomponent toegevoegd moeten worden. Het team van Neuroharmonie stelt gezamenlijk een persoonlijk advies op voor u.

Dit advies zullen we met u bespreken. Wanneer u het eens bent met dit advies, stellen we samen een plan van aanpak op over de vormgeving van de begeleiding en eventuele behandeling op basis van het vastgestelde veranderdoel.

Wat er van u verwacht wordt:
Zoals gezegd, werkt begeleiding alleen op basis van wederzijds vertrouwen, inzet en doelgerichtheid van zowel hulpverlener als hulpvrager. Dat vraagt om ervoor open te staan om andere manieren te oefenen en andere perspectieven uit te zoeken. Wij zullen dit zoveel mogelijk samen met u oefenen, maar ook zal u soms opdrachten krijgen om dit zelf te doen. Dat is belangrijk voor het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden, zodat u deze in de toekomst ook zelfstandig kunt gebruiken (met eventuele hulpmiddelen).

Ook zullen we oog hebben voor het generaliseren van vaardigheden. Met het generaliseren van vaardigheden wordt de vaardigheid geen trucje dat in één situatie toegepast kan worden, maar kunt u het ook in andere situaties gebruiken. Brood kopen bij de bakker lijkt bijvoorbeeld op appels kopen bij de groenteboer.

Fase 4: Evaluatie

In deze fase bespreekt uw hulpverlener uw casus opnieuw met het team van NeuroHarmonie. Omdat wij geloven dat we onze kwaliteit hiermee waarborgen; De begeleiding mag nooit een patroon zijn van week in week uit hetzelfde doen, met het risico dat het daardoor zijn effectiviteit verliest. Van deze casusbespreking wordt ook een verslag van gemaakt en dit verslag wordt met u besproken door uw begeleider.

Uw begeleider hoort ook graag uw mening over hoe u vindt dat het traject verloopt. Dan kan er worden gekeken of er veranderingen in het doel of de aanpak moeten worden doorgevoerd. Dit kan betekenen dat er gekozen wordt voor een andere begeleidingsstijl, maar het kan ook zijn dat het te behalen doel verkleind wordt. Daarnaast wordt er ook gekeken naar knelpunten die de doelstelling bemoeilijken en hoe daarmee om te gaan.